torsdag, september 22, 2005

Matiga pajer

Det här är en riktig favvis. Ingen liten vickning eller snuttig portionspaj utan en riktig stor, rejäl, bastant pajmiddag. Presenteras här i två olika utföranden: Vild Skogspaj och Tacopaj

Degen
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
1,5 dl mjölk


Fyllning Tacopaj
500 g köttfärs
1 msk olja
1 gul lök
1 påse tacokrydda
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
3 tomater


Fyllning Skogspaj
500 g köttfärs
1 msk olja
1 gul lök
1-2 dl kantareller
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk Vilt & Kantarellfond


Smet
2-4 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
2-4 dl riven ost


Garnering Tacopaj: Rödlöksringar och/eller pepperoni
Garnering Skogspaj: Kantareller

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjukt margarin med degens torra ingredienser.
2. Häll i mjölken och rör ihop.
3. Tryck ut degen i en form med lite högre kanter. Förgrädda inte!
4. Skala och hacka löken.
5. Stek köttfärsen och löken i lite olja. Pressa i vitlöken.
6. När köttfärsen är stekt tillsätter du tacokrydda + vatten eller kantareller + viltfond.
7. Låt puttra tills vattnet nästan är borta och smaka av med salt och peppar.
8. Häll köttfärsen i pajskalet.
9. Täck köttfärsen med hackade tomater om du gör tacopaj
10. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och riven ost och bred ut smeten överst.
11. Grädda i ugnen i 15-25 minuter, tills ytan fått fin färg.
12. Garnera och servera med en sallad.

Källa: Aftonbladet & svärmor